Laaduntarkkailijat ovat tehneet tärkeää työtä kesän aikana
Helsingin visiona on olla maailman toimivin kaupunki. Vision toteutumista havainnoi laaduntarkkailuhanke, joka työllisti tänä kesänä yhteensä 20 kaupunkiympäristön kehittämisestä kiinnostunutta korkeakouluopiskelijaa laaduntarkkailutehtäviin. Yksi heistä oli alue- ja kulttuurintutkimusta Helsingin yliopistossa opiskeleva Outi Kortelainen.
Opintojensa kautta Kortelainen on oppinut muun muassa etnografiaa, mikä auttoi havainnoimaan eri kohteita pintaa syvemmältä ja kiinnittämään huomiota pieniinkin yksityiskohtiin. Tarkkailijoiden tuli pohtia havainnoimiaan asioita analyyttisesti, sillä kohdattuihin ongelmiin ja puutteisiin pyrittiin miettimään realistisia ratkaisuja. Hankkeen aikana tarkkailijat vierailivat yhteensä useissa sadoissa julkisissa kohteissa arvioiden muun muassa niiden tunnelmaa, siisteyttä, turvallisuutta ja yleistä toimivuutta. Lisäksi kohteissa haastateltiin kaupungin työntekijöitä ja asukkaita.
”Tarkkailijana sai perspektiiviä siihen, miten helsinkiläiset voivat muuttaa kotikaupunkiaan. Työ vahvisti myös omaa identiteettiäni helsinkiläisenä.”
Kortelaisen mukaan työssä parasta oli mukavat työkaverit ja rento työilmapiiri. Tarkkailijoiden työpanosta arvostettiin, ja esihenkilöillä oli vahva luottamus tiimiläisiinsä. Palvelujen laaduntarkkailijat työskentelivät pääosin pareittain, mutta ennättivät kaikki tutustua toisiinsa, sillä työpareja- ja ryhmiä vaihdettiin hankkeen aikana.
”Oli kiva olla ulkona, liikkua, nähdä paikkoja ja tutustua Helsinkiin ihan uudella tavalla! Kuukauden aikana tuli nähtyä monia paikkoja missä ei muuten tulisi ikinä käytyä.” Kortelainen kertoo.
Laaduntarkkailijoiden työ on liikkuvaa kenttätyötä; päivän askeltavoitteet täyttyivät reilusti ja lounastauot pidettiin yleensä ulkona. Kävelemisen lisäksi tarkkailtavien kohteiden välillä liikuttiin kaupunkipyörillä ja julkisilla liikennevälineillä.
Laaduntarkkailijoiden keräämät kehitysideat ja palautteet välitetään Helsingin kaupungin eri toimialoille palvelujen kehitystä varten. Kortelaisen mukaan tarkkailijan työ tuntui merkitykselliseltä, sillä sen kautta pääsi vaikuttamaan moniin erityistä huomiota vaativiin asioihin, kuten esimerkiksi kohteiden esteettömyyteen.
”Töistä jäi hyvä fiilis! Aion jatkossakin seurata, millaisia paikkoja Helsingin kaupungille tulee tarjolle.”
Laaduntarkkailijoiden kesää on dokumentoitu helsinkirekryn Instagram-tilille. Tilin kohokohdista löydät esimerkiksi tarkkailijoiden My Day -tarinoita.
Artikkeli julkaistu 29.7.2021 Helsinkirekryn sosiaalisen median kanavissa