Kesätyöntekijät ja harjoittelijat

Tämä sivu on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat aloittamassa tai juuri aloittaneet kesätyön, muun kausityön tai työharjoittelun Helsingin kaupungilla. Löydät täältä hyödyllistä tietoa työn aloittamisen tueksi: pääset tutustumaan muiden kesätyöntekijöiden ja harjoittelijoiden kokemuksiin kaupungilla työskentelystä ja saat käytännön vinkkejä työpaikalla toimimiseen. Muistathan tutustua myös kaikille uusille työntekijöille tarkoitettuun sivuun.

© Jussi Hellsten / Helsinki Partners
© Jussi Hellsten / Helsinki Partners
Kuva: Jussi Hellsten / Helsinki Partners

Vastuullisia kesäduuneja ja hyödyllisiä harjoittelujaksoja

Helsingin kaupunki on mukana Vastuullinen kesäduuni –kampanjassa. Se tarkoittaa, että kohtelemme kaikkia kesätyöntekijöitä oikeudenmukaisesti, tarjoamme mielekkäitä työtehtäviä ja huolehdimme hyvästä perehdytyksestä.

Kaupunki tarjoaa myös mahdollisuuksia tehdä opintoihin kuuluva harjoittelu tai opinnäytetyö. Sitoudumme perehdyttämään myös harjoittelijat kunnolla työtehtäviinsä ja ohjaamme harjoittelua. Haluamme tarjota kaikille laadukkaita kesätyö- ja harjoittelukokemuksia.

Vastuullinen kesäduuni -kampanjan logo

Tutustu videolla Helsingin kaupungin monipuolisiin kesätöihin. Työntekijämme kertovat, mitä erilaisissa kesätöissä voi oppia ja millaista meillä on olla kesäduunissa.

Meillä pääsee monipuolisesti oppimaan erilaisia taitoja.

Video: kesätyöt Helsingin kaupungilla
Video: Essin kokemuksia kesätyöstä.

Millaista on olla kesäduunissa Helsingin kaupungilla kesätyöntekijän näkökulmasta? Videolla kuulet Essin kokemuksia työstä kehitysvammaisten asumisyksikössä.

Täällä on ollut tosi hyvä työilmapiiri ja tiimiin pääsi mukaan heti alusta asti

Ennen kesätyön tai harjoittelun alkua

 1. 1
  Sovi ensimmäisen työpäivän aloituksesta

  Sovi esihenkilösi tai ohjaajasi kanssa ensimmäisen työpäivän aloituksesta: mihin tulet, mihin aikaan ja kuka on sinua vastassa. Pyydä tarvittaessa lisäohjeita, jos saapumisohjeet tuntuvat epäselviltä. Voit myös kysyä, tarvitseeko sinun ottaa jotain erityistä huomioon työssä: edellyttääkö työ esimerkiksi tietynlaista vaatetusta?

 2. 2
  Toimita verokortti, jos olet työsuhteessa kaupunkiin

  Jos olet työsuhteessa kaupunkiin (ei koske palkatonta harjoittelua), muista toimittaa verokortti sekä tilinumerosi Talpaan eli kaupungin taloushallintopalveluihin palkanmaksua varten viimeistään työsuhteen alkaessa. Jos sinulla ei ole verokorttia, saat ladattua sen Omavero-palvelusta. Suosittelemme lähettämään verokortin suojattuna sähköpostina: Ohje suojatun sähköpostin lähettämiseen (pdf).

Toiminta työpaikalla

Alta löydät vastauksia moniin kysymyksiin työstä ja työpaikalla toimimisesta.

Kuva: Jussi Hellsten / Helsinki Partners

Henkilöstöetuja myös määräaikaisille työntekijöille

Jos olet työsuhteessa Helsingin kaupunkiin ja työjaksosi kestää vähintään kuukauden, saat käyttöösi kaupunkipyörät, syöt alennettuun hintaan henkilöstöravintoloissa ja virkistäydyt Stadikalla puoleen hintaan. Kysy eduista lisää esihenkilöltäsi tai perehdyttäjältäsi.

Vinkkejä työn tueksi

Kaikki irti kesätyöstä ja harjoittelusta!

Kesätyö- ja harjoittelujaksot ovat ainutlaatuisia tilaisuuksia oppia uutta, kehittää omaa osaamista sekä tutustua erilaisiin töihin ja uramahdollisuuksiin. Siksi niistä kannattaa yrittää ottaa kaikki irti! Kokeile työssäsi esimerkiksi näitä:

 • Pohdi, mitä haluaisit työssä päästä tekemään tai oppimaan, ja kerro toiveistasi esihenkilöllesi. Näin voit saada juuri sinua kiinnostavia tehtäviä ja kerryttää uutta osaamista.
 • Pyydä työkavereitasi kertomaan sinulle omasta työstään ja urapolustaan. Voit saada arvokkaita vinkkejä ja ideoita omiin tulevaisuuden töihin tai opintoihin.
 • Pyydä palautetta työstäsi ja itsestäsi työntekijänä: opit omista vahvuuksistasi ja osaat myöhemmin esimerkiksi työnhaussa kertoa paremmin itsestäsi ja osaamisestasi.
 • Ole utelias ja esitä kysymyksiä työstä: miksi tämä asia tehdään näin? Ymmärryksesi työn tavoitteista, merkityksestä vai vaikutuksista lisääntyy. Saatat oppia työstä jotain sellaista, joka ei muuten tulisi ilmi.

Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi

On tärkeää, että voit hyvin ja jaksat – tämä pätee paitsi kotona ja harrastuksissa, myös työpaikalla. Kun syöt monipuolisesti, liikut ja nukut riittävästi, jaksat tehdä työtä ja sinulle jää energiaa myös vapaa-aikaan. Panosta työstä palautumiseen tekemällä työpäivien jälkeen mukavia ja palauttavia asioita, joista nautit!

Duunikoutsi -sovellus tukenasi työelämässä

Voit ladata puhelimeesi ilmaisen Duunikoutsi-mobiilisovelluksen, josta saat tukea mm. työelämässä toimimiseen sekä omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamiseen. Löydät sovelluksesta myös inspiroivia uratarinoita ja apua tulevaisuuden työnhakuun.

Duunikoutsi-sovelluksen on kehittänyt Talous ja nuoret TAT yhteistyössä Oikotie Työpaikkojen, SAK:n, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja OKM:n kanssa.

Tulevaisuuden työntekijäksi Helsingin kaupungille?

Kiinnostaako sinua tehdä töitä Helsingin kaupungilla myös kesätyö- tai harjoittelujaksosi jälkeen? Tutustu alla olevista linkeistä Miksi töihin kaupungille -sivuun sekä kaupungin avoimiin työpaikkoihin.

Kuvituskuva: uimavalvoja seisoo altaan reunalla ja katsoo uimareita.
Kuva: Jussi Hellsten / Helsinki Partners