Sommarvikarier och praktikanter

Denna sida är avsedd för personer som kommer att börja eller har nyss börjat som sommarjobbare, säsongsarbetare eller praktikant hos Helsingfors stad. Här hittar du information som stöder dig i början av arbetsförhållandet: du kan läsa om andra sommarjobbares och praktikanters erfarenheter av att jobba hos staden och får praktiska tips för arbetslivet. Kom ihåg att också läsa webbsidan för alla nya anställda.

© Jussi Hellsten / Helsinki Partners
© Jussi Hellsten / Helsinki Partners
Bild: Jussi Hellsten / Helsinki Partners

Ansvarsfulla sommarjobb och nyttiga praktikperioder

Helsingfors stad deltar i kampanjen Ansvarsfullt sommarjobb. Det betyder att vi behandlar alla sommarjobbare rättvist, erbjuder meningsfulla arbetsuppgifter och ser till att ordna en bra introduktion.

Det är även möjligt att avlägga en praktik eller ett lärdomsprov som ingår i en utbildning hos staden. Vi förbinder oss till att ge praktikanter ordentlig introduktion i deras arbetsuppgifter och handleda praktiken. Vi vill erbjuda alla bra erfarenheter av sommarjobb och praktik.

Titta på videon om Helsingfors stads mångsidiga sommarjobb. Våra medarbetare berättar om vad man kan lära sig i olika sommarjobb och hur det är att sommarjobba hos oss. Videon är finskspråkig.

Video: sommarjobb hos Helsingfors stad (på finska)
Video: Essis erfarenheter som sommarjobbare (på finska)

Vad tycker sommarjobbare om att jobba hos Helsingfors stad? På videon hör du Essis erfarenheter av att jobba vid en boendeenhet för personer med utvecklingsstörning. Videon är finskspråkig.

Före du börjar som sommarjobbare eller praktikant

 1. 1
  Kom överens om jobbstarten

  Kom överens om jobbstarten med din chef eller handledare: vart du ska komma, vilken tid och vem som tar emot dig. Be om tilläggsanvisningar vid behov, om de anvisningar du får verkar otydliga. Du kan även fråga du behöver beakta något särskilt i arbetet: ska du till exempel ha en viss klädsel.

 2. 2
  Skicka ditt skattekort om du har ett anställningsförhållande

  Om du har ett anställningsförhållande (gäller inte praktik utan lön), kom ihåg att skicka ditt skattekort och kontonummer till stadens ekonomiförvaltningstjänst (Talpa) för lönebetalning senast när anställningen börjar. Om du inte har ett skattekort, kan du ladda ner det från webbtjänsten MinSkatt.

På arbetsplatsen

Nedan hittar du svar till många frågor om arbete och arbetslivet.

Bild: Jussi Hellsten / Helsinki Partners

Personalförmåner även för visstidsanställda

Om du är anställd hos Helsingfors stad och din arbetsperiod varar i minst en månad, får du använda stadscyklar och simma på Olympiastadion till halva priset. Du får också rabatt på maten i personalrestaurangerna. Fråga mer om förmånerna av din chef eller den som ansvarar för din introduktion.

Tips som stöd för arbetet

Få ut allt av sommarjobbet och praktiken!

Sommarjobb och praktikperioder ger dig unika tillfällen att lära dig nytt, utveckla dina kunskaper och bekanta dig med olika yrken och karriärmöjligheter. Därför lönar det sig att ta ut allt! Du kan till exempel:

 • Fundera vad du vill få göra eller lära dig och berätta om det för din chef. På så sätt kan du få sådana arbetsuppgifter som intresserar dig och lära dig nya färdigheter.
 • Be dina arbetskamrater berätta om sitt arbete och sin karriär. Du kan få värdefulla tips och idéer för din framtida karriär eller dina studier.
 • Be om respons på ditt arbete och dig som medarbetare: du lär dig om dina styrkor och kan senare bättre berätta om dig själv och dina kompetenser när du söker jobb.
 • Var nyfiken och ställ frågor om arbetet: Varför gör vi såhär?? Du ökar dina kunskaper om arbetets syfte, betydelse och konsekvenser.  Kanske du lär dig något sådant som annars inte skulle komma fram.

Sköt om ditt välbefinnande

Det är viktigt att du mår bra och orkar. Det gäller både hemma, på fritiden och på arbetsplatsen. När du äter mångsidigt, motionerar och sover tillräckligt, orkar du jobba och har energi också för fritiden. Satsa på att återhämta dig från arbetet genom att göra roliga saker som du njuter av efter arbetsdagen.

Mobilapplikationen Jobbcoachen stöder dig i arbetslivet

Du kan ladda ner den avgiftsfria appen Jobbcoachen som ger dig tips för arbetslivet och hjälper dig att identifiera dina styrkor och kunskaper. I appen hittar du även inspirerande karriärberättelser och hjälp för framtida arbetssökning.

Jobbcoachen har utvecklats av Ekonomi och ungdom TAT, Oikotie Työpaikat, FFC, Finlands Näringsliv EK och UKM.

Vill du arbeta hos Helsingfors stad i framtiden?

Är du intresserad av att arbeta hos Helsingfors stad även efter sommarjobbet eller praktikperioden? Läs mer om det på sidan “Varför börja arbeta hos staden?”. På sidan Öppna arbetstillfällen kan du bläddra i lediga jobb hos staden.

Bild: Jussi Hellsten / Helsinki Partners