Vastuullisia kesäduuneja ja hyödyllisiä harjoittelujaksoja
Helsingin kaupunki on mukana Vastuullinen kesäduuni –kampanjassa. Se tarkoittaa, että kohtelemme kaikkia kesätyöntekijöitä oikeudenmukaisesti, tarjoamme mielekkäitä työtehtäviä ja huolehdimme hyvästä perehdytyksestä.
Kaupunki tarjoaa myös mahdollisuuksia tehdä opintoihin kuuluva harjoittelu tai opinnäytetyö. Sitoudumme perehdyttämään myös harjoittelijat kunnolla työtehtäviinsä ja ohjaamme harjoittelua. Haluamme tarjota kaikille laadukkaita kesätyö- ja harjoittelukokemuksia.
Kesätyöt Helsingin kaupungilla
Tutustu videolla Helsingin kaupungin monipuolisiin kesätöihin. Työntekijämme kertovat, mitä erilaisissa kesätöissä voi oppia ja millaista meillä on olla kesäduunissa.
Kesätyöntekijän kokemuksia
Millaista on olla kesäduunissa Helsingin kaupungilla kesätyöntekijän näkökulmasta? Videolla kuulet Essin kokemuksia työstä kehitysvammaisten asumisyksikössä.
Ennen kesätyön tai harjoittelun alkua
-
1Sovi ensimmäisen työpäivän aloituksesta
Sovi esihenkilösi tai ohjaajasi kanssa ensimmäisen työpäivän aloituksesta: mihin tulet, mihin aikaan ja kuka on sinua vastassa. Pyydä tarvittaessa lisäohjeita, jos saapumisohjeet tuntuvat epäselviltä. Voit myös kysyä, tarvitseeko sinun ottaa jotain erityistä huomioon työssä: edellyttääkö työ esimerkiksi tietynlaista vaatetusta?
-
2Pidä verokorttisi ajan tasalla
Jos olet työsuhteessa kaupunkiin (ei koske palkatonta harjoittelua), sinun on tärkeää pitää verokortti ajan tasalla. Verokorttia ei tarvitse toimittaa Helsingin kaupungin palkanlaskentaan, vaan se siirtyy sinne suoraan verohallinnosta.
Jos tulosi muuttuvat kesken vuotta, kannattaa hankkia muutosverokortti. Saat tilattua verokortin helposti valtion verohallinnon OmaVero-palvelusta.
Toiminta työpaikalla
Alta löydät vastauksia moniin kysymyksiin työstä ja työpaikalla toimimisesta.
Sovit tarkemmasta työajasta ja tauoista esihenkilösi tai ohjaajasi kanssa. Töihin tullaan kuitenkin aina siten, että työajan alkaessa olet valmiina aloittamaan työn. Tämä tarkoittaa sitä, että olet esimerkiksi jo vaihtanut työvaatteet päälle ja vienyt henkilökohtaiset tavarat pukukaappiin. Muista siis varata riittävästi aikaa aamutoimiin ja työmatkaan, jotta olet valmiina töihin ennen työajan alkamista. Jos kuitenkin myöhästyt, ilmoita siitä työpaikallesi soittamalla.
Määräaikaisten työntekijöiden palkka maksetaan pääsääntöisesti kuun viimeisenä päivänä. Jos palkanmaksusta herää kysymyksiä työsuhteen aikana, niistä voi olla yhteydessä Talpaan eli taloushallintopalveluihin.
Esihenkilösi tai ohjaajasi tehtävä on varmistaa, että sinut perehdytetään hyvin työhön. Perehdytyksen ansiosta tiedät, mitä sinun täytyy tehdä ja miten se tehdään. Jos jokin asia jää epäselväksi, kysy rohkeasti! Kun olet aktiivinen ja reipas, työyhteisösi on helppo auttaa sinua onnistumaan työtehtävissäsi.
Saat työtehtävissä tarvittavat varusteet esihenkilöltäsi tai ohjaajaltasi. Jos työhösi liittyy jotain välineitä tai laitteita, sinua opastetaan niiden käytössä. Huomaathan, että omaa matkapuhelinta tai muita omia laitteita ei tule käyttää työajalla, ellei siitä ole erikseen sovittu.
Joissakin työtehtävissä voidaan edellyttää tietynlaista pukeutumista turvallisuus- tai hygieniasyistä (esim. ei koruja tai tiettyjä hiustyylejä). Kysy lisätietoja esihenkilöltäsi tai ohjaajaltasi.
Kaikissa työtehtävissä on tärkeää pohtia, miten työhön liittyvistä asioista puhuu muille. Jos kohtaat työssäsi asiakkaita tai käsittelet henkilötietoja, on erityisen tärkeää, ettet kerro niihin liittyviä asioita työpaikan ulkopuolella – vaikka asiaan liittyisi hauska tarina. Myös mahdolliset ongelmatilanteet tulisi käsitellä ja selvittää työpaikalla. Kunnioitathan myös työkavereitasi, etkä kerro muille heidän henkilökohtaisia asioitaan.
On kuitenkin myös paljon asioita, mitä voit jakaa työpaikan ulkopuolelle: saat esimerkiksi kertoa yleisiä omaan alaasi, työtehtäviisi ja Helsingin kaupunkiin liittyviä asioita. Alta löydät käytännön esimerkkejä työhön liittyvistä keskusteluista.
⛔ Keskusteluita, joita et voi käydä työpaikan ulkopuolella:
- Kerrot vanhemmillesi erään päiväkodin lapsen allergioista ja ruokarajoitteista.
- Kerrot kaverille, että eräs sairaalan potilas asuu samalla kadulla kuin sinä.
- Kerrot sosiaalisessa mediassa kahden työkaverisi väittelystä työpaikkakokouksessa.
- Kerrot isoäidille, että työkaverillasi on pitkäaikainen sairaus.
- Kerrot naapurille yksityiskohtia kaupungin asiakirjoista, joita ei ole vielä julkaistu.
✅ Keskusteluita, joita voit käydä työpaikan ulkopuolella:
- Kerrot vanhemmillesi, minkä ikäisiä lapsia omaan ryhmääsi päiväkodissa kuuluu.
- Kerrot kaverillesi, millaisia työtehtäviä sinulla sairaalassa on.
- Kerrot sosiaalisessa mediassa, että työyhteisölläsi oli virkistys- tai urheilupäivä.
- Kerrot isoäidille, minkä eri alojen ammattilaisia työyhteisöösi kuuluu.
- Kerrot naapurillesi, mitä Helsingin kaupungin juuri julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan.
Ilmoita esihenkilöllesi sairastumisesta puhelimitse mahdollisimman ajoissa, kuitenkin viimeistään ennen työvuoron alkua. Sairastumisesta ei voi ilmoittaa pelkästään viestillä. Voit toki laittaa esihenkilöllesi illalla tekstiviestin, jos huomaat jo silloin sairastuneesi, ja kertoa soittavasi asiasta seuraavana aamuna.
Jos huomaat tehneesi virheen, ilmoita siitä heti rohkeasti esihenkilöllesi tai ohjaajallesi. Näin voitte yhdessä katsoa, kuinka virhe korjataan ja miten kannattaa toimia seuraavalla kerralla.
Sinun ei tarvitse osata kaikkea valmiiksi. Opit monta asiaa vasta työssä kokeilemalla ja tekemällä, ja virheet ovat osa oppimista. On myös normaalia joutua joskus kysymään uudelleen, miten jokin asia kuuluu tehdä, vaikka se olisi sinulle jo aiemmin kerrottu. Jos siis olet epävarma jostakin työtehtävästä, pyydä rohkeasti lisäohjeita ja apua ohjaajaltasi. Heidän työnkuvaansa kuuluu auttaa sinua oppimaan ja onnistumaan työssäsi. Myös vanhemmat ja kokeneemmat työntekijät oppivat jatkuvasti uutta ja eivätkä osaa tai muista kaikkea. Tärkeintä on, että pyrkii tekemään parhaansa!
Henkilöstöetuja myös määräaikaisille työntekijöille
Jos olet työsuhteessa Helsingin kaupunkiin ja työjaksosi kestää vähintään kuukauden, saat käyttöösi kaupunkipyörät, syöt alennettuun hintaan henkilöstöravintoloissa ja virkistäydyt Stadikalla puoleen hintaan. Kysy eduista lisää esihenkilöltäsi tai perehdyttäjältäsi.
Vinkkejä työn tueksi
Kaikki irti kesätyöstä ja harjoittelusta!
Kesätyö- ja harjoittelujaksot ovat ainutlaatuisia tilaisuuksia oppia uutta, kehittää omaa osaamista sekä tutustua erilaisiin töihin ja uramahdollisuuksiin. Siksi niistä kannattaa yrittää ottaa kaikki irti! Kokeile työssäsi esimerkiksi näitä:
- Pohdi, mitä haluaisit työssä päästä tekemään tai oppimaan, ja kerro toiveistasi esihenkilöllesi. Näin voit saada juuri sinua kiinnostavia tehtäviä ja kerryttää uutta osaamista.
- Pyydä työkavereitasi kertomaan sinulle omasta työstään ja urapolustaan. Voit saada arvokkaita vinkkejä ja ideoita omiin tulevaisuuden töihin tai opintoihin.
- Pyydä palautetta työstäsi ja itsestäsi työntekijänä: opit omista vahvuuksistasi ja osaat myöhemmin esimerkiksi työnhaussa kertoa paremmin itsestäsi ja osaamisestasi.
- Ole utelias ja esitä kysymyksiä työstä: miksi tämä asia tehdään näin? Ymmärryksesi työn tavoitteista, merkityksestä vai vaikutuksista lisääntyy. Saatat oppia työstä jotain sellaista, joka ei muuten tulisi ilmi.
Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi
On tärkeää, että voit hyvin ja jaksat – tämä pätee paitsi kotona ja harrastuksissa, myös työpaikalla. Kun syöt monipuolisesti, liikut ja nukut riittävästi, jaksat tehdä työtä ja sinulle jää energiaa myös vapaa-aikaan. Panosta työstä palautumiseen tekemällä työpäivien jälkeen mukavia ja palauttavia asioita, joista nautit!
Duunikoutsi -sovellus tukenasi työelämässä
Voit ladata puhelimeesi ilmaisen Duunikoutsi-mobiilisovelluksen, josta saat tukea mm. työelämässä toimimiseen sekä omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamiseen. Löydät sovelluksesta myös inspiroivia uratarinoita ja apua tulevaisuuden työnhakuun.
Duunikoutsi-sovelluksen on kehittänyt Talous ja nuoret TAT yhteistyössä Oikotie Työpaikkojen, SAK:n, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja OKM:n kanssa.
Tulevaisuuden työntekijäksi Helsingin kaupungille?
Kiinnostaako sinua tehdä töitä Helsingin kaupungilla myös kesätyö- tai harjoittelujaksosi jälkeen? Tutustu alla olevista linkeistä Miksi töihin kaupungille -sivuun sekä kaupungin avoimiin työpaikkoihin.