Ansvarsfulla sommarjobb och nyttiga praktikperioder
Helsingfors stad deltar i kampanjen Ansvarsfullt sommarjobb. Det betyder att vi behandlar alla sommarjobbare rättvist, erbjuder meningsfulla arbetsuppgifter och ser till att ordna en bra introduktion.
Det är även möjligt att avlägga en praktik eller ett lärdomsprov som ingår i en utbildning hos staden. Vi förbinder oss till att ge praktikanter ordentlig introduktion i deras arbetsuppgifter och handleda praktiken. Vi vill erbjuda alla bra erfarenheter av sommarjobb och praktik.
Helsingfors stads mångsidiga sommarjobb
Titta på videon om Helsingfors stads mångsidiga sommarjobb. Våra medarbetare berättar om vad man kan lära sig i olika sommarjobb och hur det är att sommarjobba hos oss. Videon är finskspråkig.
Vad tycker sommarjobbare om att jobba hos Helsingfors stad?
På videon hör du Essis erfarenheter av att jobba vid en boendeenhet för personer med utvecklingsstörning. Videon är finskspråkig.
Före du börjar som sommarjobbare eller praktikant
-
1Kom överens om jobbstarten
Kom överens om jobbstarten med din chef eller handledare: vart du ska komma, vilken tid och vem som tar emot dig. Be om tilläggsanvisningar vid behov, om de anvisningar du får verkar otydliga. Du kan även fråga du behöver beakta något särskilt i arbetet: ska du till exempel ha en viss klädsel.
-
2Håll skattekortet uppdaterat
Om du har ett anställningsförhållande (gäller inte praktik utan lön), det är viktigt att hålla skattekortet uppdaterat.
Skattekortet behöver inte skickas till Helsingfors stads löneberäkning. Skattekortet förs över till lönen direkt från Skatteförvaltningen. Läs mer om skattekortet i MinSkatt.
På arbetsplatsen
Nedan hittar du svar till många frågor om arbete och arbetslivet.
Du kommer närmare överens om arbetstiden och pauser med din chef eller handledare. Du ska komma till jobbet så att du är färdig att börja jobba när arbetstiden börjar. Det betyder att du redan har bytt om till arbetskläder och lämnat dina personliga saker i klädskåpet. Kom alltså ihåg att reservera tillräckligt med tid för morgonrutiner och arbetsresan så att du är färdig att börja jobba innan arbetstiden börjar. Om du ändå försenar dig, ska du ringa till arbetsplatsen och meddela din chef eller en arbetskamrat.
Lönen för visstidsanställda betalas i regel den sista dagen i månaden.
Om du har frågor om lönebetalningen under anställningen kan du kontakta ekonomiförvaltningstjänsten, Talpa.
Din chef eller handledare ansvarar för att du får en bra introduktion i ditt arbete. Tack vare introduktionen vet du vad du ska göra och hur det görs. Om något är oklart, var inte rädd för att fråga! När du är aktiv och frimodig är det lätt för dina arbetskamrater att hjälpa dig att lyckas i dina arbetsuppgifter.
Din chef eller handledare ger dig den utrustning som du behöver i ditt arbete. Om du ska använda några verktyg eller apparater, får du anvisningar om hur du använder dem. Observera att du inte ska använda din egen mobil eller andra egna apparater under arbetstid om du inte har kommit överens om det med din chef eller handledare.
För vissa arbetsuppgifter kan en viss typs klädsel krävas av säkerhets- eller hygienskäl (t.ex. inga smycken eller vissa frisyrer). Fråga din chef eller handledare om mer information.
I alla arbetsuppgifter är det viktigt att fundera på hur man talar om arbetsrelaterade saker med andra. Om du i ditt arbete möter kunder eller behandlar personuppgifter, är det särskilt viktigt att du inte talar om arbetsrelaterade saker utanför arbetsplatsen – även om du skulle ha en rolig historia att berätta. Även eventuella problemsituationer ska behandlas och klaras upp på arbetsplatsen. Respektera dina arbetskamrater och berätta inte för andra om deras personliga ärenden.
Det finns ändå många saker som du kan tala om med utomstående: du får till exempel berätta allmänna saker om din bransch, dina arbetsuppgifter och Helsingfors stad. Nedan finns praktiska exempel på diskussioner om ditt arbete.
⛔ Du får inte berätta
- för dina föräldrar om ett visst dagisbarns allergier och matrestriktioner.
- för din vän att en patient på sjukhuset bor på samma gata som du.
- på sociala medier om en tvist mellan två medarbetare under ett möte.
- för din mormor att din arbetskamrat har en långvarig sjukdom.
- detaljer om stadens dokument som inte ännu har publicerats för din granne.
✅ Du får berätta
- för dina föräldrar hur gamla barnen i din grupp på daghemmet är.
- för din vän hurdana arbetsuppgifter du har på sjukhuset.
- på sociala medier att du har en rekreations- eller motionsdag på jobbet.
- för din mormor vad dina arbetskamrater har som yrke.
- för din granne vad det sägs i ett pressmeddelande som Helsingfors stad nyss publicerat.
Meddela din chef så snabbt som möjligt per telefon. Du måste meddela chefen senast innan arbetsskiftet börjar. Du kan inte meddela att du har blivit sjuk bara med ett SMS. Du kan visserligen skicka ett SMS till din chef redan på kvällen, om du märker att du blivit sjuk, och berätta att du ringer honom/henne på morgonen.
Om du märker att du har gjort ett misstag, var modig och meddela genast din chef eller handledare. På så sätt kan ni tillsammans se hur misstaget kan rättas till och hur ni ska göra det nästa gång.
Du behöver inte kunna allt redan från början. Du lär dig många saker först genom att prova och lära dig i arbetet. Misstag är en del av inlärningsprocessen. Det hör till att du ibland måste fråga på nytt hur något ska göras, även om någon har visat dig tidigare. Om du är osäker på någon arbetsuppgift, tveka inte att be din handledare om mer anvisningar och hjälp. Det är deras jobb att hjälpa dig att lära dig och lyckas i ditt jobb. Även äldre och mer erfarna medarbetare lär sig ständigt något nytt och de kan inte heller allt och minns inte allt. Det viktigaste är att du strävar efter att göra ditt bästa!
Personalförmåner även för visstidsanställda
Om du är anställd hos Helsingfors stad och din arbetsperiod varar i minst en månad, får du använda stadscyklar och simma på Olympiastadion till halva priset. Du får också rabatt på maten i personalrestaurangerna. Fråga mer om förmånerna av din chef eller den som ansvarar för din introduktion.
Tips som stöd för arbetet
Få ut allt av sommarjobbet och praktiken!
Sommarjobb och praktikperioder ger dig unika tillfällen att lära dig nytt, utveckla dina kunskaper och bekanta dig med olika yrken och karriärmöjligheter. Därför lönar det sig att ta ut allt! Du kan till exempel:
- Fundera vad du vill få göra eller lära dig och berätta om det för din chef. På så sätt kan du få sådana arbetsuppgifter som intresserar dig och lära dig nya färdigheter.
- Be dina arbetskamrater berätta om sitt arbete och sin karriär. Du kan få värdefulla tips och idéer för din framtida karriär eller dina studier.
- Be om respons på ditt arbete och dig som medarbetare: du lär dig om dina styrkor och kan senare bättre berätta om dig själv och dina kompetenser när du söker jobb.
- Var nyfiken och ställ frågor om arbetet: Varför gör vi såhär?? Du ökar dina kunskaper om arbetets syfte, betydelse och konsekvenser. Kanske du lär dig något sådant som annars inte skulle komma fram.
Sköt om ditt välbefinnande
Det är viktigt att du mår bra och orkar. Det gäller både hemma, på fritiden och på arbetsplatsen. När du äter mångsidigt, motionerar och sover tillräckligt, orkar du jobba och har energi också för fritiden. Satsa på att återhämta dig från arbetet genom att göra roliga saker som du njuter av efter arbetsdagen.
Mobilapplikationen Jobbcoachen stöder dig i arbetslivet
Du kan ladda ner den avgiftsfria appen Jobbcoachen som ger dig tips för arbetslivet och hjälper dig att identifiera dina styrkor och kunskaper. I appen hittar du även inspirerande karriärberättelser och hjälp för framtida arbetssökning.
Jobbcoachen har utvecklats av Ekonomi och ungdom TAT, Oikotie Työpaikat, FFC, Finlands Näringsliv EK och UKM.
Vill du arbeta hos Helsingfors stad i framtiden?
Är du intresserad av att arbeta hos Helsingfors stad även efter sommarjobbet eller praktikperioden? Läs mer om det på sidan “Varför börja arbeta hos staden?”. På sidan Öppna arbetstillfällen kan du bläddra i lediga jobb hos staden.